zondag 23 februari 2014

Onder de loep: Protest in Kiev




Een foto zegt meer dan 1000 woorden luidt de bekende uitspraak, maar wat zegt die foto dan? En als er iets wordt gezegd, hoe interpreteren wij dit? Dat die spreekwoordelijke duizend woorden worden gezegd, betekend natuurlijk niet dat iedereen deze woorden op de zelfde manier aan neemt. Tijd om twee foto’s eens onder de loep te nemen die op het moment van schrijven erg actueel zijn. De protesten in Kiev.

Figuur 1. Reprinted from [Wounded people are seen
after clashes with riot police in central Kiev
February 18, 2014 by Vlas Sodel
]
copyright 2014 by Reuters. retrieved from: http://www.vosizneias.com/
155670/2014/02/18/kiev-photos-violent-clashes-escalate-in-ukraine/.
Twee met bloed besmeurde jongens, in de puinhopen van het ooit zo mooie Kiev, zien we angst in hun ogen? Angst voor de goed beschermde man die waarschijnlijk de orde moet bewaren? De meesten van ons kennen de huidige situatie in Kiev, rellen tegen de regering die hardhandig worden neergeslagen. Het gevolg zijn vele gewonden en meerdere doden. De gezichtsuitdrukking van de jongens is discutabel, zijn ze bang of juist boos? Ze lijken ook wat uitgeput te ogen, uitgeput na de dagen lange rellen tegen de regering. Er zit in mijn ogen een boodschap in de foto, de twee jongens kijken beduusd, angstig, gechoqueerd en vermoeid. De man in zwart heeft een wat meer autoritaire houding wat door zijn uniform wordt versterkt. We zien zijn gezicht niet, misschien laat deze man wel een traan door alles wat er is gebeurt. Door het huidige oogpunt komt dat in ieder geval niet naar voren.





Figuur 2. Reprinted from [An anti-government protester finds cover
during clashes with riot police outside Ukraine’s parliament
in Kiev, Ukraine, Tuesday, Feb. 18, 2014
]

copyright holder unknown. retrieved from: http://www.vosizneias.com/
155670/2014/02/18/kiev-photos-violent-clashes-escalate-in-ukraine/
Zal dit press photo of the year worden? De foto lijkt wel perfect geschoten, een anti-regering demonstrant verscholen achter het puin, uit de foto gelicht door de lichtstraal en de regenboog die we associëren met vrijheid, de islam stelt dat de regenboog staat voor 7 kleuren aarde waar de mens van is gemaakt, dit symboliseert dat de aarde voor iedereen is, vrijheid voor iedereen (Alan Woodhurst 1999). We zien niet helemaal goed wat er nu eigenlijk op de foto gebeurd, schuilt de demonstrant? Misschien is deze wel gewapend! Als deze regenboog helemaal niet op de foto had gestaan, dan had deze foto grauw geweest, en de kille gebeurtenissen weergegeven in Kiev. Interessant is dat een dergelijk natuurverschijnsel zo’n grote invloed heeft op onze kijk van een foto, het perspectief waarvan wij die waarnemen. De regenboog was wellicht 5 minuten daarna ook weer verdwenen, de situatie was daarentegen waarschijnlijk gewoon het zelfde gebleven. In mijn ogen een van de mooiste voorbeelden hoe onbewust ons perspectief op een foto wordt verandert door een relatief klein element.


Door Ben Kruijs

Studentnummer: 1651899

Aantal woorden: 399



Bronnen

Alan Woodhurst. (1999). The Rainbow. Geraadpleegd op 
http://bci.org/ukschools/ihsptext/rainbow.htm


zondag 16 februari 2014

Innovatieve media: De 3D-printer

Ondanks dat we inmiddels al lang bekend zijn met het fenomeen 3d-printer, zijn de mogelijkheden momenteel nog minimaal. Natuurlijk is het interessant als er weer een Eifeltoren uit de printer komt, dit heeft alleen weinig toevoeging op ons leven. De mogelijkheden die momenteel in de kinderschoenen staan zijn wellicht in de toekomst niet meer weg te denken; Je leven uit een printer.

Het is een handige machine, een computer geneert een digitaal 3D model, deze wordt vervolgens naar de 3D-printer gestuurd die er vervolgens weer een fysiek model van maakt. De meesten van ons zullen met verbazing staan te kijken als ze een 3D-printer aan het werk zien, niet verassend want het is immers futuristische technologie binnen handbereik. Jij bedenkt het, de printer maakt het!

Een digitaal 3D model
van een te printen kaak
Naast de vele geprinte Eifeltorens en presse-papiers bied de 3D-printer momenteel ook al kansen in de medische wereld. Een geprinte kaak of een geprinte knie zijn geen uitzonderingen meer, mede door de grote precisie en efficiëntie kan het haast niet anders dan dat dit een toekomstbeeld gaat worden. De 3D-printer is misschien wel een ideaal voorbeeld bij de uitspraak van Marshall Mcluhan ‘’Medium is the message’’.  De 3D-printer bied veel commerciële mogelijkheden, nieuwe eierdopjes nodig? Koop een licentie om het te printen en je hoeft de deur niet meer uit, na een half uurtje is je keuken uitgebreid met een aantal zelf geprinte eierdoppen.

Wat kunnen we nog verwachten? Een interessante vraag waar momenteel op internet volop over wordt gefantaseerd/gediscussieerd. Als we kijken naar de huidige technieken is het aan te nemen dat er in de toekomst wellicht objecten geprint kunnen worden van een groter formaat. Denk bijvoorbeeld aan een fietsframe. Een ander bijzonder object dat mogelijk in de toekomst uit de printer kan ‘rollen’ is eten! Er wordt druk geëxperimenteerd met het printen van ‘’vlees’’! Zal dit wellicht een duurzame vleesvervanger gaan worden?

Mokken op? Dan printen we gewoon bij.
In mijn optiek zal 3D printen in de toekomst een grote rol gaan spelen, het is nu al efficiënt doordat unieke objecten geprint kunnen worden terwijl dit zonder een printer veel arbeid zou kosten of aangepaste machines. Ik verwacht dat binnen een niet al te lange tijd de 3D printer niet uit het huishouden is weg te denken, net als alle elektronica zullen de prijzen nog flink dalen. De ontwikkelingen en de mogelijkheden met de 3D-printer zie ik nog als toekomstmuziek.


Geschreven door: Ben Kruijs


Leerlingnummer: 1651899

Aantal woorden: 390


Bronnen


Kersasp, Shekhdar. (2013). 3D printed meat is coming sooner than you think. Geraadpleegd op 
http://www.fool.com/investing/general/2013/10/29/3d-printed-meat-is-coming-sooner-than-you-think.aspx

Liam Boylan-Pett. (2013).  9 seriously mind blowing things you can make with a 3d printer. Geraadpleegd op

Richard A.D'avini. (2013). #d-printing will change the worl. Geraadpleegd op
http://hbr.org/2013/03/3-d-printing-will-change-the-world/

zondag 9 februari 2014

Vergeten media: De Enigma

Een destijds ongeëvenaard cryptografisch meesterwerk. In de basis ontwikkeld door de Nederlander Hugo Alexander Koch en na de introductie in de jaren 20 zowel civiel als militair in gebruik genomen.




Een Enigma codeermachine
Een bondige introductie van wat ooit baanbrekende betekenisvolle technologie was in een grote oorlog. Hoewel het systeem
bijzonder ingewikkeld in elkaar zit is het principe relatief simpel, door het gebruik van een geheim boek met daarin zogenoemde sleutelbladen was het mogelijk om machine in te stellen naar de juiste codering. Versleutelde letters kwamen dan vervolgens in de leesbare vorm terug zodat de boodschap was over gebracht. In theorie is de enigma niet te kraken, de cryptische mogelijkheden waren zo uiteenlopend dat het onmogelijk was om de code te ontcijferen. Het falen van de enigma is dan ook niet te wijten aan de machine zelf, de geallieerden kregen door overwinningen sleutelbladen in handen, het principe van de enigma en het gebruik van de codes werd daardoor steeds verder in kaart gebracht. Desalniettemin heeft de enigma een grote rol gespeeld in de U-boot oorlog. De hoge verwachtingen die men destijds had waren zeker realistisch, de enigma is wellicht het meest ingenieuze communicatiemiddel van vorige eeuw te noemen.
Schematische weergave van de werking
van de Enigma codeermachine

Het interessante van deze vorm van media is dat het niet voor iedereen bedoelt is en dat dit juist de basis is voor dit systeem, media gaat verder dan zenden aan een massapubliek. De filosofie achter de enigma is dat het juist niet voor iedereen beschikbaar is en door specifieke personen in gebruikt kan worden. Om die reden was het dan ook noodzakelijk dat de ontvanger beschikking had over sleutelbladen.

De huidige technieken stellen ons in staat om zelf cryptische boodschappen te versturen, op internet zijn er tal van websites te vinden waar het mogelijk is om berichten de coderen. De NSA heeft zelfs een speciale applicatie ontwikkeld voor kinderen om ze kennis te laten maken met cryptische informatie, de NSA omschrijft de applicatie als een ‘’recruitment tool’’

Er valt te concluderen dat wanneer het niet de bedoeling is dat media voor een ieder zichtbaar is versleuteling een prima middel is, het belang is dat zowel de zender als ontvanger in het bezit zijn van de sleutels die samen de boodschap op een veilige en anonieme manier overbrengt.

Door Ben Kruijs

Studentnummer: 1651899

Aantal woorden: 382



Bronnen

D. Rijmenants. (2004). De Duitse enigma codeermachine. Geraadpleegd op 

Ralph Erskine. (N.D.).  Allied breaking of naval enigma. Geraadpleegd op

National Security Agency. (2011). NSA launches new crypto mobile game app. Geraadpleegd op