zondag 2 maart 2014

Gezocht: Realiteit in internetfoto's

Waar is de realiteit gebleven? Alles waar wij op internet op visuele manier mee worden geconfronteerd staat daar met een reden, iedere foto is met een doel uitgezocht en geüpload, daarnaast niet zelden voorzien van een dosis bewerkingen. Photoshop lijkt een krachtiger middel te zijn geworden dan de camera.



Wanneer zal de duckface door
de kunst worden geadopteerd?
Zelfs een ‘’selfie’’ waarbij het model op de foto braaf de lippen heeft getuit(’zogenaamde duckface (“urbandicitionary, 2009”)), gebeurt voor een reden. De houding maakt de lippen voller en de kaak strakker met als het gevolg dat het gezicht wat smaller is. Dit heeft uiteraard weinig te maken met bewerkingen van foto’s maar is wel te herleiden naar bewerkte foto’s. Modellen zoals wij die tegenwoordig tegenkomen in magazines en websites zijn vaak flink onder een digitaal-bewerkings-vergrootglas gelegd. Even de taille wat retoucheren, de kraaienpootjes wat wegpoetsen en de ronding iets prominenter maken (“Metz opleidingen, N.D.”). En voilà! Het voorbeeld van echte schoonheid, waarbij het ‘echte’ natuurlijk discutabel is. Het bewerken van mensen tot een perfectionistisch totaalplaatje heeft gevolgen op het zelfbeeld van mensen, zeker in de huidige sociaal digitale cultuur speelt dit een grote rol.

De rode cirkels spreken boekdelen, 
En dan nu, het nieuws! Om nieuwsberichten kracht bij te zetten wordt vaak gebruik gemaakt van afbeeldingen, een foto zegt immers zoals in het vorige blog ook is verteld meer dan 1000 woorden. Door het gebruik van foto’s heeft de uitgever of schrijven een belangrijk ‘wapen’. Foto’s verbeelden de situatie in de tekst, een foto in een oorlogsgebied ziet er bijvoorbeeld een stuk rampzaliger uit als er een knuffelbeertje van een kind in beeld ligt, dit maakt het een gevoeliger onderwerp waar mensen dus meer bij betrokken raken. Niet geheel zeldzaam zijn in scene gezette foto’s uit oorlogsgebieden zoals deze hiernaast te zien is (“Grace Murano, 2009”). Een huilend mens maakt emoties bij ons los en geeft nog meer kracht aan de foto en dus het bericht, de onderste foto is gepubliceerd terwijl op de onderste foto nog te zien is dat het zogenaamde slachtoffer de arm van de verpleegster nog beet houd en de man er bij staat in een andere outfit alsof er niets aan de hand is.


Het kan ook fout gaan, het toevoegen
van rook is hierbij nogal
onzorgvuldig gedaan.
Het is moeilijk te geloven wat we aan afbeeldingen zien op internet en sceptisch zijn is zeker geen overbodige luxe. Onthoud dat bij iedere foto bij een bericht dit staat met een reden, ook in dit blog!


Aantal woorden: 382
Door Ben Kruijs
Klas D01

Bronnen



Grace Murano. (2009).  10 Most Famous Doctored Photos. Geraadpleegd op



Metz opleidingen. (N.D.).  Retouche en ethiek. Geraadpleegd op

Urban dictionary. (2009).  Duckface. Geraadpleegd op

Wililance. (N.D.). How Photoshop Has Changed Photography. Geraadpleegd op




Geen opmerkingen:

Een reactie posten